Pěstování a ochrana xerofytů

Xerofytní druhy na seznamu CITES (po Panamě 2023)

čeleďpříloha Ipříloha IIpříloha III
Agavaceae (správně Asparagaceae)Agave parvifloraAgave victoriae-reginae #4; Nolina interrata; Yucca queretaroensis
AizoaceaeConophytum spp. (South Africa); Mestoklema tuberosum (South Africa)
AnacardiaceaeOperculicarya decaryi; Operculicarya hyphaenoides; Operculicarya pachypus
ApocynaceaePachypodium ambongense; Pachypodium baronii; Pachypodium decaryi; Pachypodium windsoriiHoodia spp. #9; Pachypodium spp. #4 (Except the species included in Appendix I); Rauvolfia serpentina #2 (léčivka)Raphionacme zeyheri (South Africa)
AsparagaceaeBeaucarnea spp.
BromeliaceaeTillandsia harrisii #4; Tillandsia kammii #4; Tillandsia xerographica #4
CactaceaeAriocarpus spp.; Astrophytum asterias; Aztekium ritteri; Coryphantha werdermannii; Discocactus spp.; Echinocereus ferreiranus ssp. lindsayorum; Echinocereus schmollii; Escobaria minima; Escobaria sneedii; Mammillaria pectinifera {Includes ssp. solisioides}; Melocactus conoideus; Melocactus deinacanthus; Melocactus glaucescens; Melocactus paucispinus; Obregonia denegrii; Pachycereus militaris; Pediocactus bradyi; Pediocactus knowltonii; Pediocactus paradinei; Pediocactus peeblesianus; Pediocactus sileri; Pelecyphora spp.; Sclerocactus blainei; Sclerocactus brevihamatus ssp. tobuschii; Sclerocactus brevispinus; Sclerocactus cloverae; Sclerocactus erectocentrus; Sclerocactus glaucus; Sclerocactus mariposensis; Sclerocactus mesae-verdae; Sclerocactus nyensis; Sclerocactus papyracanthus; Sclerocactus pubispinus; Sclerocactus sileri; Sclerocactus wetlandicus; Sclerocactus wrightiae; Strombocactus spp.; Turbinicarpus spp.; Uebelmannia spp.CACTACEAE spp.P1 #4 (Except the species included in Appendix I and Pereskia spp., Pereskiopsis spp. and Quiabentia spp. which are not included in the Appendices)
AsteraceaeSaussurea costus (léčivka)Crassothonna clavifolia (South Africa); Othonna armiana (South Africa); Othonna cacalioides (South Africa); Othonna euphorbioides (South Africa); Othonna retrorsa (South Africa)
CrassulaceaeRhodiola spp.#2Tylecodon bodleyae (South Africa); Tylecodon nolteei (South Africa); Tylecodon reticulatus (South Africa)
CucurbitaceaeZygosicyos pubescens; Zygosicyos tripartitus
Didiereaceae (asi jen s. str.)DIDIEREACEAE spp. #4
EuphorbiaceaeEuphorbia ambovombensis; Euphorbia capsaintemariensis; Euphorbia cremersii {Includes the forma viridifolia and the var. rakotozafyi}; Euphorbia cylindrifolia {Includes the ssp. tuberifera}; Euphorbia decaryi {Includes the vars. ampanihyensis, robinsonii and spirosticha}; Euphorbia francoisii; Euphorbia moratii {Includes the vars. antsingiensis, bemarahensis and multiflora}; Euphorbia parvicyathophora; Euphorbia quartziticola; Euphorbia tulearensisEuphorbia spp.P2 #4 (Succulent species only, except the species included in Appendix I and Euphorbia misera which is not included in the Appendices)
FouquieriaceaeFouquieria fasciculata; Fouquieria purpusiiFouquieria columnaris #4
GeraniaceaeMonsonia herrei (South Africa); Monsonia multifida (South Africa); Monsonia patersonii (South Africa); Pelargonium crassicaule (South Africa); Pelargonium triste (South Africa)
Liliaceae (správně Asphodelaceae)Aloe albida; Aloe albiflora; Aloe alfredii; Aloe bakeri; Aloe bellatula; Aloe calcairophila; Aloe compressa {Includes the vars. paucituberculata, rugosquamosa and schistophila}; Aloe delphinensis; Aloe descoingsii; Aloe fragilis; Aloe haworthioides {Includes the var. aurantiaca}; Aloe helenae; Aloe laeta {Includes the
var. maniaensis}; Aloe parallelifolia; Aloe parvula; Aloe pillansii; Aloe polyphylla; Aloe rauhii; Aloe suzannae; Aloe versicolor; Aloe vossii
Aloe spp. #4 (Except the species included in Appendix I and Aloe vera, also referenced as Aloe barbadensis, which is not included in the Appendices)
PassifloraceaeAdenia firingalavensis; Adenia olaboensis; Adenia subsessilifoliaAdenia spinosa (South Africa)
PedaliaceaeUncarina grandidieri; Uncarina stellulifera
Portulacaceae (uvedení zástupci patří mezi Anacampserotaceae, Montiaceae a Didiereaceae) Anacampseros spp. #4; Avonia spp. #4; Lewisia serrata #4Portulacaria pygmaea (South Africa)
VitaceaeCyphostemma elephantopus; Cyphostemma laza; Cyphostemma montagnacii

Pěstování jednoděložných xerofytů

Dvouděložné – bazální, Superrosids (Saxifragales)

Rosidy

Caryophyllales, Ericales

Cactaceae

CITES

Kaktusy ve své domovině

Systémy pěstování kaktusů

Substráty pro kaktusy

Přesazování kaktusů

Zimování kaktusů 1

Zimování kaktusů 2

Roubování kaktusů

Výsevy kaktusů

Choroby a škůdci kaktusů

Lamiidy, Campanulidy

Co bych si měl/a z kapitoly odnést?

  • na seznamu CITES I-III je velmi mnoho různých rodů xerofytních rostlin
  • na seznamu jsou, jelikož se v drtivé většině případů jedná o významné zájmové rostliny a jejich sběr v přírodě zásadně ohrožuje jejich existenci (rodů, kterých se toto ale týká je daleko více)
  • bylo by dobré znát v podstatě všechny v seznamech uvedené rody (do druhů je to zbytečné, ale rody, krom kaktusů, které tam jsou téměř všechny, byste znát měli, a to především z toho důvodu, že vše jsou hojně pěstované sbírkové rostliny)
  • Cactaceae – kromě rodů Pereskia, Pereskiopsis a Quiabentia (u kterých byste poznali, že jde o kaktusy, jen podle květů) jsou všechny ostatní v příloze II a mnoho vyjmenovaných druhů i rodů je v příloze I
  • Euphorbia – v příloze II jsou všechny sukulentní druhy, mnoho vyjmenovaných je v příloze I
  • překvapivé je, že z Aizoaceae jsou v přílohách uvedeny jen v příloze III Conophytum a Mestoklema tuberosum z J Afriky
  • dalším překvapením jsou vybraní zástupci z Crassulaceae – CITES II jsou jen všichni zástupci rodu Rhodiola (hory S polokoule) a CITES III 3 druhy rodu Tylecodon z J Afriky
  • na seznamu jsou jen 2 agáve (Agave), 1 juka (Yucca), ale všichni zástupci roku bokarnea (Beaucarnea) syn. Nolina – vše Amerika (především Mexiko a okolí)
  • na druhou stranu na seznamu jsou všechny aloe (Aloe), vyjmenované i jako CITES I – subsaharská Afrika (hlavně jižní), Madagaskar a okolní ostrovy, Arabský poloostrov a Sokotra)
  • Pachypodium – minimálně CITES II jsou všechny druhy, vyjmenované i jako CITES I – především Madagaskar (omezeně Afrika, hlavně jižní)
  • několik druhů pachykaulních Cyphostemma (především Afrika a Madagaskar)
  • na seznamu je kompletní čeleď didierovitých (Didiereaceae), tedy všichni zástupci rodů Alluaudia, Alluaudiopsis, Decarya a Didierea z Madagaskaru a omezeni Afriky
  • Operculicarya – endemický rod Madagaskaru, v příloze II jsou explicitně uvedeny 3 druhy
  • z širšího okruhu jim příbuzných jsou v příloze II Anacampseros (Afrika, Amerika) a Avonia (J Afrika), v příloze III je také Portulacaria pygmaea z J Afriky
  • Fouquieria – v příloze I a II jsou tři druhy tohoto pachykaulního rodu z Severní Ameriky a Mexika
  • Uncarina – endemický rod Madagaskaru, v příloze CITES II jsou dva druhy
  • Adenia – v příloze II a III je několik druhů z Madagaskaru a J Afriky
  • z mnoha rodů příbuzenstva stapélií jse v příle CITES II uveden jen rod Hoodia (J Afrika)
  • Monsonia a Pelargium – v příloze III jsou čtyři druhy z J Afriky
  • (Crasso)Othonna – jako CITES III několik druhů z J Afriky
  • CITES II jsou oba druhy rodu Zygosicyos – Madagaskar
  • Raphionacme zeyheri je jediným zástupcem tohoto kaucidiformního rodu – najdeme jej v příloze III – J Afrika
  • zajímavé je, že na seznamu je i Lewisia serrata – Kalifornie