Software Statistica

Pro práci v rozšiřujícím kurzu budeme používat software Dell Statistica. Je to komerční program zakoupený školou, který jsme vybrali proto, že je nainstalovaný na všech učebnách, je jednoduchý na ovládání a je schopen vyřešit většinu problémů, před kterými budete stát při vyhodnocování Vašich DP. Všechny další alternativy mají nějakou překážku v použití:

  • SPSS je taktéž komerční program, který není školou koupen (především na neparametrické regrese je rozhodně lepší než Statistica)
  • CANOCO, které je nejlepší pro mnoho zde zmíněných metod (především mnohorozměrnou statistiku), je komerčním programem, který není pro studenty fakulty pořízen
  • B-VegAna, je sice freeware, ale běží na Javě a nemá schválen bezpečnostní certifikát, jeho instalace a pak především spouštění není ve škole možné (nicméně na domácí použití při řešení mnohorozměrných úloh ho důrazně doporučujeme)
  • R je aktuálně nejpopulárnější free statistický software, není však všude nainstalováno (často chybí R-studio), jeho ovládání však není intuitivní a vyžaduje praxi, kterou není možné po studentech vyžadovat, jinak je to ale asi nejlepší řešení pro ty, co hodlají statistikovat data i po absolvování tohoto kurzu – na webu je návodů dost
  • MS Excel, v něm jsme se naučili hodně, sami si můžete vyzkoušet věci další – je toho hodně – už jsme doporučovali RealStatistics a existuje noho komerčních “extenzí”, jako je např. Unistat
  • ovládání většiny výše uvedených programů jsme vám zpřístupnili na zvláštních stránkách
  • plus existuje noho komerčních programů řešících dílčí statistické úlohy

Stažení

Program máte k dispozici na \\archive.jcu.cz\Public Tuto lokalizaci musíte připojit jako síťovou jednotku. Budete to po Vás chtít autentizaci (je identická jako do STAGu). Program si stáhněte a nainstalujte – je tam více verzí – doporučuji stáhnout poslední a s tou pracovat. Návod je zde – POZOR!!!!!! je třeba opravdu připojovat \\archive.jcu.cz\Public a nikoliv \\archive.jcu.cz\public\Statistica\ jak je chybně uvedeno v návodu.

Program

Níže naleznete základní tutoriál pro práci s tímto software. Je to sice starší verze, nicméně většina věcí funguje stejně, jen na Windows 8 to vypadá trochu jinak než na Windows XP. Kromě importu dat je jako komplexní cvičná analýza uvedena jednocestná ANOVA plus korelace. Z toho by mělo být jasné základní ovládání programu, pokud něco jasného není tak doporučuji některá další videa, která má tenhle borec, je to sice v polštině, to by Vám ale jako slovanům nemělo vadit. Pokud se Vám to nezdá, tak původní majitel software StatSoft na to má svoje videa.

Při práci určitě používejte jejich učebnici – je vynikající.

Níže jsou videa, které jsem natočil pro bakalářky v roce 2009 ještě na starých verzích programu – zpracovávali jsme odpovědi z dotazníků, kde byly škály a nějaká segmentační kritéria:

Pokud Vám nic z toho nepomohlo, tak základní manuál v češtině je tady.

POZOR!!! – funkčnost programu je obrovská a jeden požadavek lze uskutečnit průměrně 3 různými způsoby (to je alespoň náš odhad). Dále jsou uvedeny způsoby, které používáme my, a v žádném případě netvrdíme, že to jsou způsoby nejlepší nebo nejjednodušší.

Komě výše uvedeného ještě pro jistotu uvedeme základní práci, kterou jsme se naučili v základním kurzu zpracovat v ruce a v MS Excel. Vstupní data jsou v xls – v jednotlivých sloupcích jsou environmentální proměnné podzemní vody měřené na 21 místech v rašeliništní vegetací. Tyto proměnné byly měřeny obvykle 4x do roka (název sloupce se liší posledním číslem), kromě těchto environmentálních proměnných máme ve sloupcích ještě typ vegetace, jeho druhovou bohatost a typ druhové bohatosti). Pokud jste se software nikdy předtím nepracovali, tak začněte u těchto příkladů a pak se podívejte na další odkazy výše.

Pokud se ve výše uvedených videích hovoří o tom, že jsme to už viděli, tak příslušná videa naleznete obvykle v základním kurzu – v části, která je věnována konkrétnímu testu.